Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ «Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»

Είπαμε πως απο τούτον εδώ τον «χώρο» θα καταθέτονται προτάσεις και θα ανοίγονται θέματα που χρήζουν διαλόγου, επικοινωνίας ,προβληματισμού και δράσης.
Ως ενεργός πολίτης, μπαίνω αρκετές φορές στην διαδικασία αναζήτησης τρόπων , που θα δίνουν την δυνατότητα στον πολίτη να παρεμβαίνει άμεσα και να αναλαμβάνει και την ευθύνη των αποφάσεων για θέματα που αφορούν τόσο τον ίδιο , όσο και την κοινωνική του ομάδα ή και άλλες κοινωνικές ομάδες.
Με λίγα λόγια και όπως εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί απο τα γραφόμενα μου είμαι υπερ των κινημάτων των πολιτών.
Ποιό είναι λοιπόν το μέλλον κατ' εμέ ; (Θέμα προς συζήτηση ανοίγω)
Το μέλλον δεν βρίσκεται στις κεντρικές εξουσίες. Το μέλλον βρίσκεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επειδή βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες ως θεσμός και μηχανισμός.
Αν θέλουμε βέβαια , να αλλάξουμε τα πράγματα ριζικά τότε θα πρέπει να μπούμε στην φιλοσοφία της Αυτοοργάνωσης και της Αυτοδιαχείρισης αλλά επειδή , αυτή την στιγμή το παραπάνω φαντάζει λιγάκι ουτοπικό , μπορούμε να «παρέμβουμε» ως πολίτες , μέσα απο την συμμετοχή μας στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να απαιτήσουμε ταυτόχρονα την ενίσχυση της ως θεσμού.
Η έντονη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά , μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , δίνει την δυνατότητα μια πιο ουσιαστικής οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών και συνάμα , δημιουργεί τις προϋποθέσες να απαγκιστρωθούν οι κοινωνίες στο σύνολο τους απο την Κεντρική Εξουσία και να αυτοοργανωθούν.
Να αφήσουμε αίφνης την κομματικοποίηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να δώσουμε , ως πολιτικά συνειδη τοποιημένες οντότητες , μεγαλύτερη βαρύτητα στην Τοπική Αυτοδιοίκησης , προσπαθώντας να την προφυλάξουμε απο τον καιροσκοπισμό των κομμάτων.
Μπαίνω σε αυτή την διαδικασία , γιατί καιρό τώρα ψάχνω να βρω τρόπους , όπου ο πολίτης θα μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά στα κέντρα των αποφάσεων και θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο άμεσα στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου του .
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση , μπορεί να αναδείξει προβλήματα και να καταθέσει προτάσεις, μπορεί ορισμένες φορές, έστω και υπο ην παρούσα μορφή της , να δώσει λύσεις .
Αν εξελιχθεί και ενισχυθεί και κυρίως προφυλαχθεί απο τον κομματισμο μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα «δυνατό» εργαλείο στα χέρια του πολίτη.
Αγαπητοί μου φίλοι , ας μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται , το χρωστάμε στις επόμενες γενιές και στην δική μας .
Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα , ο καθένας απο το δικό του μετερίζι, όπως μπορούμε να φτιάξουμε και κοινά μετερίζια , να συνασπιστούμε και να δημιουργήσουμε κοινωνικά κινήματα που θα έχουν την έκφραση τους μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δεν χρειάζεται να υπάρχουν κοινές ιδέες και θέσεις , δεν χρειάζεται να σχηματισθεί μια ευρύτερη συμμαχία , εκείνο που έχει μεγάλη σημασία σήμερα , είναι ανάληψη πρπρωτοβουλιών απο τους πολίτες .
Αν αυτά τα κινήματα ή πρωτοβουλίες μπορέσουν και μετεξελιχθούν και σχηματίσουν μια κοινωνική και πολιτική συμμαχία αυτο είναι άλλο θέμα.
Προς το παρόν χρειάζεται απλά κινητοποίηση και ουσιαστική δράση απο μέρους μας .
Τα υπόλοιπα έπονται.....................

Δεν υπάρχουν σχόλια: